Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι βίδες από τιτάνιο που παίζουν το ρόλο τεχνητής ρίζας δοντιού, και χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών που λείπουν. Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμεύουν επίσης και για τη σταθεροποίηση τεχνητών οδοντοστοιχιών.

Ένα δόντι που αποκαθίσταται με τη χρήση ενός οδοντικού εμφυτεύματος αποτελείται από 3 κύρια μέρη:

 

  • Το εμφύτευμα: Είναι ένα κυλινδρικό εξάρτημα κατασκευασμένο από τιτάνιο, που προσομοιάζει με βίδα. Το εμφύτευμα έχει σπείρωμα εξωτερικά και είναι επικαλυμμένο με ειδικά υλικά που υποβοηθούν την οστεοενσωμάτωση την ένωση δηλαδή του εμφυτεύματος με το οστό που το περιβάλλει. Αντικαθιστά το μη ορατό τμήμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από τα ούλα παίζοντας το ρόλο της τεχνητής ρίζας του δοντιού.
  • Το κολόβωμα: Το εξάρτημα αυτό τοποθετείται στην κορυφή του εμφυτεύματος και χρησιμοποιείται για τη συναρμογή του εμφυτεύματος με την προσθετική αποκατάσταση. Σε ορισμένους τύπους εμφυτευμάτων το κολόβωμα δεν είναι ένα ξεχωριστό εξάρτημα, αλλά αποτελεί εξαρχής τμήμα του εμφυτεύματος.
  • Η στεφάνη: Είναι η προσθετική αποκατάσταση (στεφάνη ή αλλιώς ‘θήκη’) που αντικαθιστά το ορατό μέρος του δοντιού και έχει το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος του φυσικού δοντιού που λείπει.(υπερσυνδεση με στεφάνη )

Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων απαιτεί συνήθως 2 επεμβάσεις σε διάστημα μερικών μηνών. Πρώτα, αποκαλύπτεται το οστό στην περιοχή της γνάθου απ’ όπου λείπει το δόντι. Έπειτα, δημιουργείται μια τρύπα μέσα στο κόκαλο(φρεάτιο) στην οποία τοποθετείται το εμφύτευμα . Αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατόπιν, ράβονται τα ούλα πάνω από τη βίδα και το τραύμα αφήνεται να επουλωθεί για μερικούς μήνες, ώσπου να αναπτυχθεί το οστό γύρω από τη βίδα. Στη δεύτερη επέμβαση αποκαλύπτεται η βίδα και τοποθετείται το κολόβωμα με την στεφάνη. Η ακριβής διαδικασία σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς και το είδος των εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να διαφέρει σημαντικά κυρίως ανάλογα με το χρόνο που απαιτείται για την οστεοενσωμάτωση. Σε ασθενείς με καλή ποιότητα οστού το διάστημα αυτό είναι 3-6 μήνες (συνήθως 3 μήνες για τα εμφυτεύματα κάτω γνάθου και περίπου 6 μήνες για την άνω γνάθο). Αν βέβαια απαιτούνται συμπληρωματικές προπαρασκευαστικές θεραπείες όπως θεραπεία ουλίτιδας, οστικά μοσχεύματα, ή ανύψωση ιγμορείου, μπορεί να απαιτηθούν αρκετοί μήνες επιπλέον.

 

Είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα για όλους;

Τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση του οδοντιάτρου να τοποθετήσει οδοντικά εμφυτεύματα.

  1. Η γενική υγεία του ασθενή. Ασθενείς με προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση και βρίσκονται σε ενδοφλέβια αγωγή, ή ασθενείς με μη ελεγχόμενο διαβήτη τύπου ΙΙ θα πρέπει να μελετούνται διεξοδικά πριν την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αναφέρετε στον οδοντίατρο σας οποιαδήποτε πάθηση έχετε. Επίσης ο βρουξισμός, δηλαδή το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος. Οι μικρομετακινήσεις του οδοντικού εμφυτεύματος μπορούν να αυξήσουν δραστικά το ποσοστό αποτυχίας του εμφυτεύματος. Ωστόσο, η χρήση νάρθηκα βρουξισμού μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό αυτό.
  2. Η ποσότητα και η ποιότητα του οστού το οποίο θα δεχθεί το εμφύτευμα είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας για την τοποθέτηση ή μη του οδοντικού εμφυτεύματος.

Η στοματική υγιεινή. Όπως κάθε εργασία μέσα στο στόμα, έτσι και το οδοντικό εμφύτευμα χρειάζεται σωστή υγιεινή.

Κλειστε ένα ραντεβού

Ώρες λειτουργίας
  • Δευτέρα 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Τρίτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Πέμπτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Παρασκευή 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Σάββατο & Κυριακή Κλειστά
Διεύθυνση
Χάρτης

© 2020 Ηρώ Στεφανάκη. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Developed with ❤ by Solvit I.T. Solutions & Consulting.