Παιδοδοντία

Παιδοδοντία

Στην πρώτη επίσκεψη με το μικρό ασθενή ενημερώνουμε τους γονείς σχετικά με την οδοντική ανάπτυξη του και το επίπεδο της στοματικής του υγείας με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του οδοντιάτρου τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά.

Παρεχόμενες υπηρεσίες :

–  Ένδοστοματική εξέταση 

Η ενδοστοματική εξέταση περιλαμβάνει τον έλεγχο για την υγεία των οδοντικών και περιοδοντικών ιστών του παιδιού καθώς και των συγκλεισιακών σχέσεων των γνάθων έτσι ώστε να γίνει όσο τον δυνατόν πιο έγκαιρα η διάγνωση ανωμαλιών στην ανάπτυξη των γνάθων και η παραπομπή σε ειδικό ορθοδοντικό.

– Καθαρισμός δοντιών, δείτε την περιοδοντολογία

 • Φθορίωση 

Η φθορίωση των δοντιών αφορά την τοπική εφαρμογή φθορίου πάνω στην επιφάνεια των δοντιών για την προστασία τους από την τερηδόνα και μπορεί να γίνει: 

 1. Με δισκάρια. Αποτελεί την κλασσική μέθοδο φθορίωσης στα παιδιά, όπου συνήθως οι ανάγκες φθορίωσης αφορούν όλα τα παιδικά δόντια. Ένα φθοριούχο gel που περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση φθορίου τοποθετείται σε ειδικά δισκάρια μιας χρήσης τα οποία εφαρμόζονται στην άνω και κάτω γνάθο και παραμένουν στο στόμα για 1-4 λεπτά. Για χρήση σε παιδιά υπάρχουν ειδικά gel με γεύση φρούτων για να είναι πιο ευχάριστα για το παιδί. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και προσφέρει προστασία από την τερηδόνα μέχρι και κατά 60%. Ανάλογα με την εκτίμηση του οδοντιάτρου, η φθορίωση πρέπει να επαναλαμβάνεται 2-4 φορές το χρόνο.
 2. Με βερνίκι φθορίου. Πρόκειται για τη μέθοδο φθορίωσης που χρησιμοποιείται περισσότερο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε πιο εντοπισμένη εφαρμογή φθορίου σε ορισμένα μόνο δόντια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τα βερνίκια φθορίου είναι ουσίες με πολύ υψηλή συγκέντρωση φθορίου που επαλείφονται στο δόντι από τον οδοντίατρο με τη χρήση ειδικού πινέλου. Το υλικό σκληραίνει γρήγορα αλλά συνιστάται να μην βουρτσίσει τα δόντια ή να φάει ο ασθενής για τις επόμενες 4 ώρες τουλάχιστον.

 

-Προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών ( sealants)

Οι προληπτικές εμφράξεις ή Sealant είναι ειδικές επικαλύψεις ρητίνης που γίνονται στις μασητικές επιφάνειες των μονίμων δοντιών και έχουν σκοπό να προλάβουν τον τερηδονισμό τους.

Ενδείκνυται  σε:

 • Παιδιά από 5-8 ετών για να προστατέψουμε τα μόνιμα δόντια που έχουν ανατείλει στο στόμα
 • Σε περιπτώσεις πίσω δοντιών με βαθιές αύλακες
 • Σε άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να έχουν σωστή στοματική υγιεινή.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις αρχόμενης τερηδόνας.

Η διαδικασία εφαρμογής των Sealants  είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη για τα παιδιά, δεν χρειάζεται τρόχισμα ή χρήση τοπικής αναισθησίας και απαιτείται ελάχιστος χρόνος. Τα δόντια πρώτα καθαρίζονται , ελέγχονται για τυχόν τερηδόνα και κατόπιν γίνεται η επικάλυψη με την ειδική για αυτό το σκοπό ρητίνη και διορθώνονται τυχόν προβλήματα σύγκλισης. Τα Sealants θα πρέπει να ελέγχονται κάθε εξάμηνο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι στη θέση τους και χωρίς ρωγμές ή άλλου είδους αλλοιώσεις

-Εμφράξεις νεογιλών και μονίμων δοντιών (δείτε εδώ στην οδοντικη χειρουργικη για τις εμφράξεις)

-Πολφοτομή

Πολφοτομή είναι θεραπευτική διαδικασία αποκοπής και απομάκρυνσης του μυλικού τμήματος του πολφού και η τοποθέτηση στην θέση του κατάλληλου φαρμάκου.
Σκοπός της πολφοτομής είναι η διατήρηση της ζωτικότητας του πολφού, των ριζικών σωλήνων και κατ επέκταση η διατήρηση του δοντιού στον οδοντικό φραγμό.

Εξαγωγή νεογιλών ή μονίμων δοντιών

Η εξαγωγή ενός νεογιλού δοντιού γίνεται :

 • όταν αυτό έχει μια εκτεταμένη απώλεια που δεν μπορεί να αποκατασταθεί 
 • όταν το δόντι έχει εμφανίσει απόστημα
 • όταν παρεμποδίζει την απώλεια του αντίστοιχού μόνιμου λόγω καθυστερημένης φυσικής απόπτωσις του
 • Εξαγωγή μόνιμου δοντιού  γίνεται μόνο 
 • όταν αυτό είναι πολύ κατεστραμμένο και είναι αδύνατον να αποκατασταθεί
 • όταν  απαιτείται η εξαγωγή του για την ολοκλήρωση μιας ορθοδοντικής θεραπείας

Στις περιπτώσεις που η εξαγωγή ενός νεογιλού δοντιού γίνει αρκετά νωρίτερα από τον φυσιολογικό χρόνο απώλειάς του πρέπει να γίνει τοποθέτηση στην περιοχή ειδικών συσκευών διατήρησης του χώρου ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση των γειτονικών δοντιών και τελικά παρεμπόδιση της ανατολής του αντίστοιχου μόνιμου δοντιού όταν έρθει η ώρα του να ανατείλει.

Κλειστε ένα ραντεβού

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Τρίτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Πέμπτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Παρασκευή 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Σάββατο & Κυριακή Κλειστά
Διεύθυνση
Χάρτης

© 2020 Ηρώ Στεφανάκη. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Developed with ❤ by Solvit I.T. Solutions & Consulting.