Οδοντική χειρουργική

Εμφράξεις δοντιών

Με το σφράγισμα (έμφραξη) αποκαθίσταται το τμήμα του δοντιού που έχει καταστραφεί συνήθως από τερηδόνα ή κάταγμα. Γίνεται κατά κύριο λόγο υπό τοπική αναισθησία και χωρίζεται σε δυο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο ο οδοντίατρος αφαιρεί από το δόντι το κατεστραμμένο τμήμα του και καθαρίζει την περιοχή ενώ στο δεύτερο γεμίζει την κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί με ένα από τα υλικά με τα οποία γίνονται τα σφραγίσματα.
Η πλήρωση της κοιλότητας μπορεί να γίνει είτε άμεσα είτε έμμεσα. 
Στις άμεσες αποκαταστάσεις περιλαμβάνονται οι εμφράξεις από σύνθετη ρητίνη και οι εμφράξεις αμαλγάματος(παλαιότερα).

Οι σύνθετες ρητίνες είναι σύγχρονα υλικά σε πολλές αποχρώσεις έτσι ώστε μετά την έμφραξη το δόντι να φαίνεται φυσικό. Πρόκειται για ένα υλικό αρχικά με μαλακή σύσταση το οποίο τοποθετείται στο δόντι σε μικρά στρώματα και έπειτα πολυμερίζεται και αποκτά συμπαγή δομή .Οι σύνθετες ρητίνες κολλάνε στο δόντι με τη βοήθεια συγκολλητικών παραγόντων με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αντοχή του. Τα κύρια μειονεκτήματά τους είναι ότι φθείρονται εύκολα από τις μασητικές δυνάμεις, χρωματίζονται από τον καφέ, το τσάι και τον καπνό και υπόκεινται σε συστολή πολυμερισμού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα επανατερηδονισμού στα όρια της έμφραξης.

Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα από υδράργυρο, μόλυβδο, χαλκό, κασσίτερο και ψευδάργυρο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες για την αποκατάσταση των οπισθίων δοντιών. Οι εμφράξεις αμαλγάματος είναι ανθεκτικές στην αποτριβή ενώ παρουσιάζουν πολύ καλή πρόγνωση σε εκτεταμένες κοιλότητες με υποουλικά όρια και σε κοιλότητες που βρίσκονται πολύ κοντά στον πολφό του δοντιού. Τα κύρια μειονεκτήματά των εμφράξεων αμαλγάματος είναι το χρώμα τους (αρχικά ασημί το οποίο σταδιακά γίνεται μαύρο), η αμαύρωση που προκαλούν στο δόντι ή και στα παρακείμενα ούλα μετά από καιρό και τα γαλβανικά ρεύματα που μπορεί να δημιουργήσουν. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του. Η χρήση του αμαλγάματος έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Στο ιατρείο μας δεν χρησιμοποιείται.

Κλειστε ένα ραντεβού

Ώρες λειτουργίας
  • Δευτέρα 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Τρίτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Πέμπτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Παρασκευή 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Σάββατο & Κυριακή Κλειστά
Διεύθυνση
Χάρτης

© 2020 Ηρώ Στεφανάκη. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Developed with ❤ by Solvit I.T. Solutions & Consulting.