Κινητή προσθετική

Μερικές οδοντοστοιχίες

Η μερική οδοντοστοιχία είναι η λύση επιλογής, όταν στο στόμα έχουν εναπομείνει μερικά δόντια στα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορούμε να στηρίξουμε ακίνητες κατασκευές (γέφυρες) ή να βάλουμε εμφυτεύματα.  Αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό, ακρυλική (ροζ) βάση και τεχνητά ακρυλικά δόντια. Οι μερικές οδοντοστοιχίες επεκτείνονται και στις δύο πλευρές του στόματος ανεξάρτητα από το αν έχουν χαθεί δόντια μόνο δεξιά ή μόνο αριστερά.

Υπάρχουν 2 τύποι μερικών οδοντοστοιχιών ανάλογα με τον τρόπο στήριξής τους στα δόντια

Με άγκιστρα.

Αυτά μπαίνουν διακριτικά στα δόντια-στηρίγματα εκεί όπου δεν φαίνονται όταν ο ασθενής μιλάει

Με συνδέσμους ακριβείας.

Η μερική οδοντοστοιχία κουμπώνει σε αυτούς τους συνδέσμους και δεν είναι ορατό τίποτα αντιαισθητικό. Σε αυτή την περίπτωση τα φυσικά δόντια καλύπτονται με στεφάνες. Ενδείκνυνται ιδιαίτερα όταν ο ασθενής και δεν θέλει να φαίνεται το άγκιστρο στήριξης και πού είναι η εναλλαγή φυσικών και τεχνιτών δοντιών.

 

Πλεονεκτήματα

 • αποκατάσταση της μάσησης και της ομιλίας του ασθενή
 • βελτίωση της αισθητικής του προσώπου
 • Λόγω της οδοντικής στήριξης έχουν μεγάλη σταθερότητα με αποτέλεσμα να γίνονται πιο γρήγορα και εύκολα ανεκτές από τους ασθενείς
 • Σε περίπτωση απώλειας ενός ή περισσοτέρων φυσικών δοντιών είναι δυνατή η αντικατάσταση τους με την επέκταση της μερικής οδοντοστοιχίας στην περιοχή αυτή και την προσθήκη των αντίστοιχων τεχνητών δοντιών.

Μειονεκτήματα

 • Λόγω της οδοντικής στήριξης τα δόντια στηρίγματα μπορεί να παρουσιάσουν κινητικότητα, να τερηδονιστούν στα σημεία επαφής με τα άγκιστρα (όταν δεν έχουν τοποθετηθεί στεφάνες) με αποτέλεσμα την πρόωρη απώλειά τους
 • αναλόγως με τη θέση και την κλήση των δοντιών, μπορεί αυτά τα μεταλλικά τμήματα να βρίσκονται σε εμφανές σημείο, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσουν αισθητικό πρόβλημα.


Είναι μια νέα μορφή ολικής ή μερικής οδοντοστοιχίας από  θερμοπλαστικό υλικό (Valplast) . Το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά άνετο ,ελαφρύ ,βιοσυμβατό , με φυσική αισθητική (καθώς λείπουν τα μεταλλικά στοιχεία )  ,οικονομικότερο σε σχέση με τις συμβατικές ενώ  διαθέτουν ”ελαστική μνήμη” που σημαίνει ότι πραγματοποιείται επαναφορά του σχήματος τους σε περίπτωση κάμψης τους.

Είναι μια αισθητική λύση σε περιπτώσεις που τα άγκιστρα μιας κλασσικης μερικής οδοντοστοιχίας θα ήταν ορατά

Βασικό μειονέκτημα τους είναι οτι  δύσκολα επιδέχονται αναπροσαρμογές ή επιδιορθώσεις οπότε πρέπει να κατασκευαστούν εκ νέου όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα

Κλειστε ένα ραντεβού

Ώρες λειτουργίας
 • Δευτέρα 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Τρίτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Πέμπτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Παρασκευή 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
 • Σάββατο & Κυριακή Κλειστά
Διεύθυνση
Χάρτης

© 2020 Ηρώ Στεφανάκη. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Developed with ❤ by Solvit I.T. Solutions & Consulting.