Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;

Αντιμετώπιση

Ο έρπης είναι ένας ιός γνωστός εδώ και 25 αιώνες και ονομάστηκε έτσι από τον Ιπποκράτη ο οποίος παρατήρησε ότι πρόκειται για έναν ιό που “έρπει”. Ο επιχείλιος έρπης είναι δευτεροπαθής εκδήλωση του ιού απλού έπρητα τύπου 1 και εντοπίζεται συνήθως τα χείλη (επιχείλιος) ή τα γεννητικά όργανα (30% των εκδηλώσεων έρπη των γεννητικών οργάνων οφείλεται σε αυτόν τον τύπο ιού),και λιγότερο τα δάκτυλα και το δέρμα του προσώπου (παρειές , μέτωπο ,πτερύγια αυτιών κ.α). Μπορεί να μολύνει στη συνέχεια και άλλα κοντινά η μακρινά σημεία του σώματος( πχ μάτια).

Βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος και του δέρματος και ενεργοποιείται από διάφορα εκλυτικά αίτια, εμπύρετα νοσήματα, αλλεργία , ψυχικά και σωματικά τραύματα , ψύξη , καταμήνιος κύκλος , έκθεση στο ηλιακό φως , λήψη κορτικοστεροειδών και ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων κα . Σε αυτές τις καταστάσεις αυξάνεται η λοιμογόνος δύναμη του ιού ή εκδηλώνεται η παθογόνος δράση του λόγω της ελάττωσης της άμυνας του οργανισμού. Ο ιός προκαλεί αλλοιώσεις με τη μορφή πολλών μικρών επώδυνων φυσαλίδων σε ερυθηματώδη βάση πριν από την εμφάνιση των οποίων προηγείται ερύθημα και αίσθημα καύσου στη περιοχή. Σ’αυτή την φάση είναι επικίνδυνο να μεταδοθεί ο έρπης σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα στα μάτια και τα γεννητικά όργανα !! Μέσα σε 1-2 εβδομάδες αυτοϊάται χωρίς να αφήσει ουλή εκτός αν υποτροπιάζει συχνά στο ίδιο σημείο του δέρματος. Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως με το φιλί ή μολυσμένα ποτήρια, πετσέτες ή δάκτυλα.

Η νόσος δεν αφήνει ανοσία και συνήθως υποτροπιάζει 1-5 φορές το χρόνο ενώ προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από τους άντρες. Δύο στους τρεις φορείς του ιού δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν διότι δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.

Αντιμετώπιση 


Δυστυχώς αποτελεσματική θεραπεία δεν υπάρχει 
Φάρμακα κατά των ιών όπως η ακυκλοβίρη , φαμσικλοβίρη, και η βαλασικλοβίρη είναι σε θέση να μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων (ιδιαίτερα του πόνου) κατά τη διάρκεια της νόσου. Εάν ο ασθενής αρχίσει τη θεραπεία με το αντιικό αντιβιοτικό μόλις αντιληφθεί ότι επαναδραστηριοποιείται ο ιός προκαλώντας ένα νέο επεισόδιο επιχείλιου έρπητα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όσον αφορά στην ένταση του πόνου και τη διάρκεια του επεισοδίου. Κρέμες με αντιικες ουσίες (όπως η zovirax που περιέχει ακυκλοβίρη) ανακουφίζουν από τον πόνο αλλά δεν βοηθούν ιδιαίτερα  Τοπική χρήση επιθεμάτων με καθαρό οινόπνευμα που μπορεί να καταστείλει τον έρπητα στην έναρξή του . Σήμερα κυκλοφορούν στα φαρμακεία μικρά διάφανα επιθέματα (πχ. Compeed) που περιέχουν καταπραϋντικές ουσίες. Εφαρμόζοντας αυτά τα μικρά τσιρότα στη περιοχή της λοίμωξης ανακουφίζονται τα συμπτώματα και διευκολύνεται η επούλωση, απομονώνοντας και προστατεύοντας την μολυσμένη περιοχή. Διευκολύνουν επίσης την κάλυψη των αντιαισθητικών φυσαλίδων και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ! Επίσης σημαντική είναι τη περίοδο αυτή η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με την κατάλληλη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Το μελισσόχορτο (lemon balm) είναι ένα βότανο που βοηθά στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα Σε περιπτώσεις οπού υπάρχει συχνή υποτροπή μπορεί να χρειαστεί και αντιϊκή αγωγή για αρκετούς μήνες. Τελευταία, εφαρμόζεται θεραπεία με LASER η οποία έχει πολύ καλή ανακουφιστική δράση, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνονται και οι υποτροπές.

Κλειστε ένα ραντεβού

Ώρες λειτουργίας
  • Δευτέρα 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Τρίτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Πέμπτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Παρασκευή 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Σάββατο & Κυριακή Κλειστά
Διεύθυνση
Χάρτης

© 2020 Ηρώ Στεφανάκη. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Developed with ❤ by Solvit I.T. Solutions & Consulting.