Ουλίτιδα και εγκυμοσύνη

Η ουλίτιδα κύησης εμφανίζεται σε γυναίκες που εγκυμονούν και οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ( αύξηση των οιστρογόνων και προγεστερόνης). Συνήθως, εμφανίζεται στον δεύτερο μήνα της κυήσεως , μπορεί να υπάρχει καθ ‘ όλη την εγκυμοσύνη, με εξάρσεις και υφέσεις ενώ τα συμπτώματα της κορυφώνονται συνήθως στον 7ο-8ο μήνα .
Το 65-70% των εγκύων γυναικών εμφανίζει ουλίτιδα κατά την κύηση. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε να καλύπτει και τις μύλες των δοντιών. Μερικές φορές, μετά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται μικρά κόκκινα ογκίδια πάνω στα ούλα (κυρίως στα ούλα της άνω γνάθου) απόλυτα καλοήθη, που ονομάζονται επουλίδες κύησης και τα οποία συνήθως εξαφανίζονται μετά το πέρας της κυήσεως. Η ουλίτιδα κύησης συνήθως υποχωρεί σαράντα μέρες μετά τον τοκετό ή μπορεί να συνεχιστεί και κατά την περίοδο της γαλουχίας σε ηπιότερη μορφή.

Η ύπαρξη ουλίτιδας πριν από την εγκυμοσύνη καθώς και η παραμέληση της στοματικής υγιεινής που παρατηρείται την περίοδο αυτή επιβαρύνει την μορφή της ουλίτιδας κύησης. Γι’αυτό το λόγο, καλό θα είναι, να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για προληπτικό έλεγχο πριν από τη πιθανή εγκυμοσύνη.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει :

Πολύ καλή υγιεινή του στόματος με συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων. Χρήση ήπιων αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων ή χλιαρού χαμομηλιού Αν υπάρχει τρυγία (πέτρα) στο στόμα τότε ο οδοντίατρος, αφού ενημερώσει τον γυναικολόγο , με πολύ προσοχή θα την αφαιρέσει συνήθως κατά το δεύτερο τρίμηνο. Μετά το πέρας της εγκυμοσύνης συνίσταται ένας επανέλεγχος οπότε γίνεται και η τελική θεραπεία.

Κλειστε ένα ραντεβού

Ώρες λειτουργίας
  • Δευτέρα 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Τρίτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Πέμπτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Παρασκευή 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Σάββατο & Κυριακή Κλειστά
Διεύθυνση
Χάρτης

© 2020 Ηρώ Στεφανάκη. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Developed with ❤ by Solvit I.T. Solutions & Consulting.