Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;

Η μικροβιακή πλάκα είναι μια κολλώδη, μαλακή, δύσοσμη και σχεδόν άχρωμη ή υποκίτρινη μάζα μικροβίων που είναι προσκολλημένη στην επιφάνεια των δοντιών και στα ούλα και ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι δύσκολη η απομάκρυνση της όπως οι βαθιές αύλακες στις μασητικές επιφάνειες, η περιοχή της ουλοδοντικής σχισμής , τα μεσοδόντια διαστήματα, τα όρια εμφράξεων ή στεφανών κα.

Δημιουργείται από αποικίες μικροβίων που υπάρχουν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα μαζί με υπο-προϊόντα του μεταβολισμού των μικροβίων, σάλιο, νεκρά επιθηλιακά κύτταρα, λευκοκύτταρα, και υπολείμματα τροφών. Η πλάκα σταδιακά σκληραίνει μέσω της εναπόθεσης ανόργανων αλάτων και μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα), η οποία διευκολύνει την περαιτέρω συσσώρευση πλάκας και την επιδείνωση της κατάστασης, οδηγώντας σε υφίζηση των ούλων. 
Έχουν ανιχνευθεί περίπου 400 ! διαφορετικά είδη μικροβίων που συμμετέχουν στο σχηματισμό της μικροβιακής πλάκας των δοντιών.

Ακόμη και αν έχουμε βουρτσίσει τέλεια τα δόντια μας, η μικροβιακή πλάκα θα αρχίσει να σχηματίζεται ξανά μερικά λεπτά μετά το βούρτσισμα.Υπολογίζεται ότι μέσα σε 48 ώρες χωρίς βούρτσισμα σχηματίζεται ικανοποιητικό πάχος μικροβιακής πλάκας ενώ την 3η ημέρα αρχίζει ο σχηματισμός της πέτρας .

Η μικροβιακή πλάκα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία τερηδόνας , ουλίτιδας , περιοδοντίτιδας ενώ συμβάλει στη δυσοσμία του στόματος.

Κλειστε ένα ραντεβού

Ώρες λειτουργίας
  • Δευτέρα 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Τρίτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Πέμπτη 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Παρασκευή 9:00π.μ.– 9:00μ.μ.
  • Σάββατο & Κυριακή Κλειστά
Διεύθυνση
Χάρτης

© 2020 Ηρώ Στεφανάκη. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Developed with ❤ by Solvit I.T. Solutions & Consulting.